Daugelis mamyčių nori palepinti savo vaikutį saldžiais vaisiais ir taip sustiprinti jo sveikatą. Kaip ir kada juos įtraukti į racioną?
Nuo ko pradėti?
Į mažylio dienos racioną vaisius galima įtraukti maždaug nuo 5–6 mėnesio. Iki metukų duodamos jų sultys arba tyrelės. Geriausia, jeigu pradėsi nuo tų vaisių, kurie auga tavo kraštuose. Pirmenybę teik sezoniniams, tačiau žiemą galima naudoti ir šaldytus (arba vaikiškus konservus).
Išrinktą vaisių gerai nuplauk ir smulkiai sutarkuok (gali naudoti ir elektrinį smulkintuvą). Duok vaikučiui paragauti nuo arbatinio šaukštelio galiuko. Po pirmojo bandymo stebėk reakciją: jeigu oda ar išmatos nepasikeis, per savaitę galima porciją palaipsniui didinti.
Porcijos dydis apskaičiuojamas pagal formulę V = N x 10 (V – porcijos dydis, N – vaiko amžius mėnesiais). Patartina pradėti nuo obuolių tyrelių. Kai mažylis „pripranta“, maždaug po 3 savaičių meniu galima plėsti ir pridėti, pavyzdžiui, persikus. Pradėti maitinti tyrelėmis anksčiau nėra tikslinga, nes vaikutis visus būtinus vitaminus gauna su mamos pienu, o vaisiai gali sukelti alerginę reakciją ir sutrikdyti virškinamojo trakto veiklą.
Įtraukiamų vaisių eiliškumas:
- Obuoliai ir kriaušės – 5–6 mėnesį;
- Persikai, nektarinai, abrikosai, bananai – 6–7 mėnesį;
- Slyvos – 9–10 mėnesį;
- Egzotiški vaisiai – nuo pusantrų metukų.
Kuo vaisiai naudingi mažyliams?
Kiekvienas vaisius turi unikalių ir būdingų tik jam vienam savybių, skirtingai veikia vaikučio organizmą.
Obuoliai: turi labai daug vitaminų ir naudingų medžiagų bei maisto skaidulų. Tai – vertingas vitaminų C, P, E, B grupės vitaminų, kalio, kalcio, mangano, geležies ir organinių rūgščių šaltinis. Obuoliai žarnyne suriša toksines medžiagas ir pašalina jas iš organizmo.
Komentarai (4)
kad visa kita....