Naminė duona „Rugelis“
- Ruginiai miltai , 5 kg
- Vanduo , 2,5 l
- Druska , 60 gr.
- Kmynai , 1 sauj.
- Vanduo , 3 stikl.
- Ruginiai miltai , 3 stikl.
- Rūgpienis , 0,5 stikl.
Iš šilto vandens, ruginių miltų bei rūgpienio paruoškite raugą, palikite jį mažiausiai porai dienų šiltoje vietoje.
Duoną pradėkite minkyti iš vakaro. Trečdalį kepimui skirtų rupių rugių miltų (beveik 2 kg) užplikykite verdančiu vandeniu ir plakite, kol tešla pasidarys vientisa.
Kai ji kiek atvės, įmaišykite raugą. Tada dar kartą gerai išplakite, viršų apibarstykite miltais ir uždengę šiltai palikite per naktį.
Rytą į tešlą įberkite druskos, kmynų, sudėkite likusius 3 kg miltų. Viską labai gerai išminkykite ir palikite kelioms valandoms šiltai, kad pakiltų.
Šlapiomis rankomis formuokite du kepalus ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 180-200 laipsnių temperatūroje porą valandų. Ištraukę, paviršių sudrėkinkite vandeniu ir uždengę kepalus palikite vėsiai.
Galima daryti ir mažesnius kepaliukus - tada užteks kepti vieną valandą.
Komentarai