Plikytas pyragas
- Miltai , 1 kg
- Mielės , 30 gr.
- Pienas , 400 ml
- Sviestas , 50 gr.
- Cukrus , 50 gr.
- Kiaušinis , 1 vnt.
- Druska , 10 gab.
500 gramų milttų užplikykite verdančiu vandeniu ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių. Palaukite, kol tešla atvės iki 35 laipsnių ir suberkite į ją mieles trintas su cukrumi. Viską išmaišykite, gausiai apibarstykite miltais ir palikite šiltoje vietoje, kad pakiltų.
Po 2-3 valandų (priklauso nuo to, kiek įdėta mielių), kai tešla atlsūgsta, ją reikia minkyti.
Minkant visų pirma sudedami likusieji miltai, druska, su cukrumi ištrintas trynys. Baigiant minkyti supilamas tirpintas sviestas ir išplaktas baltymas.
Išminkyta tešla turėtų nebelipti prie indelio kraštų ir rankų, o joje turėtų atsirasti oro pūslelių. Inde tešlos paviršių sulyginkite, aptepkite riebalais (kad neužsidėtų plutelė) ir vėl padėkite šiltoje vietoje, kad pakiltų.
Tuo tarpu kuriama krosnis. Krosniai įpusėjus kūrentis, pakilusi tešla dedama į paruoštas formas (maždaug 2/3 jų tūrio) ir vėl pastatoma šiltai, kad tinkamai pakiltų. Prieš kepant pyrago paviršius aptepamas išplaktu kiaušiniu. Jei tešla prieš kepant nespėja kaip reikia iškilti, krosnyje pyragas nelygiai ir didelėmis skylėmis išakija, o paviršius, ypač šonai, sutrūksta.
1 kg pyragas kepa 1 valandą ir 10 minučių.
Komentarai