Geriausi folio rūgšties šaltiniai nėščiosioms

@ Shutterstock

„Pampers“ pataria: nėščiosioms (ir nėštumą dar tik planuojančioms) moterims labai svarbu gauti pakankamą kiekį folio rūgšties, nes ji būtina normaliam placentos vystymuisi ir fukncionavimui, vaisiaus nervinio vamzdelio susiformavimui, apsigimimų, priešlaikinio gimdymo ir kitų nėštumo komplikacijų rizikos sumažinimui.

Normaliai besimaitinantys žmonės retai jaučia folio rūgšties trūkumą, tačiau jis gali pasireikšti nėštumo ir žindymo laikotarpiu, kuomet folio rūgšties poreikis stipriai išauga. Suaugusiems per parą reikia gauti 240 mikrogramų folio rūgšties, o nėščioms moterims - 400 mikrogramų, maitinančioms - 480 mikrogramų.

Pastojimą planuojančioms arba jau pastojusioms moterims rekomenduojama vartoti specialiai joms subalansuotus vitaminų ir mineralų kompleksus, maisto papildus - folio rūgštis sudaro svarbią jų dalį. Vertėtų nepamiršti ir mitybos bei natūralių folio rūgšties šaltinių - daugiausiai folatų (natūralios folio rūgšties formos) yra daržovėse (ypač lapinėse), vaisiuose, ankštiniuose, o taip pat ir kiaušiniuose, subproduktuose.

Folatais (ir ne tik) turtingi maisto produktai, kuriuos tikrai verta įtraukti į nėščiosios meniu:

  • Lapinės daržovės: špinatai, lapiniai kopūstai, gražgarstės, petražolės ir kt. 100 g špinatų yra apie 200 mikrogramų folatų (natūralios folio rūgšties formos)*.
    Kodėl dar naudingos? Gausu virškinimui būtinos ląstelienos, vitaminų K, A, C ir geležies.
  • Ankštiniai: lęšiai, pupelės, avinžirniai, žirniai ir kt. 100 virtų lęšių yra apie 200 mikrogramų folatų.
    Kodėl dar naudingi? Puikus baltymų šaltinis, turi daug kalio, magnio ir geležies.
  • Subproduktai: kepenys, inkstai ir kt. 100 g jautienos kepenų yra apie 200 mikrogramų folatų.
    Kodėl dar naudingi? Subproduktuose (ypač kepenyse) yra daug geležies, vitaminų A ir B12.
  • Avokadai. 1 avokade yra apie 150 mikrogramų folatų.
    Kodėl dar naudingi? Vienas geriausių mononesočiųjų riebalų šaltinių, turi vitaminų C, B6 ir K.
  • Šparagai (smidrai). 100 g šparagų yra apie 150 mikrogramų folatų.
    Kodėl dar naudingi? Antioksidantų, kovojančių su priešlaikiniu senėjimu ir įvairiomis ligomis, šaltinis.
  • Brokoliai. 100 g brokolio yra apie 100 mikrogramų folatų.
    Kodėl dar naudingi? Praturtina organizmą magniu ir vitaminais C, K bei A.
  • Riešutai ir sėklos. 100 g graikinių riešutų yra 100 mikrogramų folatų.
    Kodėl dar naudingi? Sveikatai labai naudingų augalinių riebalų šaltinis (o taip pat ir pačių įvairiausių mineralinių medžiagų bei vitaminų).
  • Citrusiniai vaisiai. 1 apelsine yra apie 50 mikrogramų folatų.
    Kodėl dar naudingi? Kaip ir sufleruoja pavadinimas, tai puikus vitamino C šaltinis.
  • Bananai. 1 banane yra apie 25 mikrogramai folatų.
    Kodėl dar naudingi? Juose daug kalio ir magnio.
  • Kiaušiniai. 1 kiaušinyje yra 25 mikrogramai folatų.
    Kodėl dar naudingi? Puikus baltymų šaltinis, turi seleno, vitaminų B2 ir B12.

*Atkreipkite dėmesį, kad 1 mikrogramas natūraliai maiste esančių folatų atitinka 0,6 mikrogramus sintetinės folio rūgšties, esančios maisto papilduose.
 

Komentarai

Pastojimas ir nėštumas

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Į plastiką, iš kurio daromos LEGO detalės, dedama speciali medžiaga, kuri darant rentgeną šviečia ryškiau, kad būtų lengviau detalę aptikti, jei vaikas ją prarytų.

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai