Gydytojos Lolitos Rapolienės teigimu virškinimas turi milžinišką poveikį žmogaus gyvenimo kokybei ir sveikatai. Sutrikus virškinimui žmogus ne tik stokoja reikalingų maistinių medžiagų, vitaminų, mineralų, bet nukenčia ir jo nervų sistema, galima susirgti net depresija – tai lemia dėl virškinimo sunkumų sutrikdyta serotonino („laimės hormono“) gamyba.
Virškinimas – antros smegenys
Vakarų pasaulyje virškinimo problemos vis dar išlieka nutylima tema, kai tuo metu rytiečiai pilvą, o ne akis vadina sielos namais.
„Žarnyno ryšys su smegenų veikla – visai ne pokštas. Prisiminkite, stresines situacijas ir jas lydintį žarnų veržimą, pykinimą ar drugelių plazdėjimo jausmą pilve“, – sako L. Rapolienė.
Taip yra todėl, kad virškinamajame trakte, apimančiame ryklę, skrandį ir žarnyną, yra sutelkta apie 100 mln. nervų, kontroliuojančių virškinimą, fermentų atpalaidavimą, maisto slinkimą, kraujo apytaką. Visa tai padeda įsisavinti arba pašalinti maistines medžiagas. 9 metrų ilgio žmogaus virškinimo sistema suskaido maistą, kad kiekviena kūno ląstelė gautų energijos ir statybinių medžiagų organizmo atsinaujinimui. Tuo metu virškinamojo trakto sutrikimai spartina viso kūno senėjimą ir mažina atsparumą ligoms.
L. Rapolienė sako, kad hormonas serotoninas ir virškinimas apskritai dirba išvien – net 90% serotonino gaminama žarnyne, kur jis sukelia žarnyno susitraukimus, skatinančius virškinimą, mažinančius apetitą, veikiančius sotumo jausmą. Trūkstant serotonino neretai susergama dirgliosios žarnos sindromu, gali išsivystyti fibromialgija, pasireiškianti stipriu nuovargio jausmu, sekinančiais raumenų ir sausgyslių skausmais. Taip pat gali sutrikti miego ciklas, kankinti nerimas ar depresija.
Gydytoja primena, kad dar 19 amžiuje Nobelio premijos laureatas Ilya Mechnikovas nustatė ryšį tarp virškinimo ir imuninės sistemos. Anot jo, net 70% organizmo imuninės sistemos „gyvena“ virškinamajame trakte. Tad esant pakankamai virškinimo fermentų ir gerai įsisavinant maisto medžiagas, žmonės būna atsparesni ligoms ir tinkamai apsigina nuo per burną ar plaučius gaunamų toksinų bei ligas sukeliančių bakterijų.
Pirmoji išsami mokslinė smegenų ir vidaus organų sąveikos teorija William James‘o ir Carl Lange‘o buvo suformuluota jau 1880-aisiais, o Hans-Rudolf Berthoud‘as su kolegomis detaliai aprašė virškinimo ryšį su smegenų veikla, kai per klajoklį nervą žarnynas „praneša“ smegenims apie energijos įsisavinimą, skausmą ir kitas sąlygas, kurios gali turėti įtakos nuotaikai ir gerai bendrai savijautai.
Kenčiantys eis į dangų, bet prieš tai verta dar pagyventi
Geras virškinimas – būtina geros sveikatos sąlyga, nes be jo kūnas nebus pamaitintas ir negalės atsikratyti nenaudingais likučiais. Bent kiek sutrikus virškinimo funkcijoms, galima susirgti ir jausti įvairius simptomus: pilvo srities skausmus, pūtimą, pilnumo ar nevirškinimo jausmą, rėmenį, pykinimą, pastebėti kraujavimą iš išeinamosios angos. Žmogus taip pat gali vemti, viduriuoti, jam krenta svoris, kamuoja nuovargis ar galvos skausmai, dirglumas, slenka plaukai, mainosi nuotaikos ar sutrinka gebėjimas koncentruoti dėmesį.
Gydytoja L. Rapolienė prisimena vieną jauną pacientę, kuri ilgai nesikreipė dėl sutrikusio virškinimo, savarankiškai laikėsi įvairių dietų, vartojo kasos veiklą gerinančius miltelius ir nuskausminančius vaistus. Į medikę ji kreipėsi jau jausdama nuolatinius pilvo skausmus, netekusi daug svorio, dažnai viduriuodama ir patirdama nesibaigiantį nerimą.
Statistika rodo, kad, pvz., 2017 metais virškinimo trakto ligomis sirgo 18,9% suaugusių ir 27,5% vaikų, tačiau realiai sergančiųjų būna žymiai daugiau, tik jie nesikreipia į gydytojus. Medikė pataria nedelsti ir pasitarti su gydytojais, jei ilgiau nei 2 savaites kamuoja tegu ir nedideli sutrikimai arba nepadeda vaistinėje įsigyti nereceptiniai preparatai.
Sveika gyvensena – sveikas virškinimas
Šiais laikais daug informacijos apie sveiką gyvenseną ir mitybą nesunkiai pasiekiama internete, tačiau rekomendacijų laikytis ryžtasi ne kiekvienas. Svarbiausia yra suprasti, kad norint gerai jaustis organizmo virškinimo sistema turėtų veikti kaip laikrodis ir gaminti pakankamai savų virškinimo fermentų. Tuomet kūnas gaus visas reikalingas medžiagas ir saugosis nuo širdies ir kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto, demencijos ar net vėžio. Sveika gyvensena – pigiausias būdas jaustis sveikiems, todėl esant geram virškinimui, gerėja ir bendra savijauta bei psichinė būsena.
Normali virškinimo būklė reiškia, kad maistas, vanduo ir mineralai yra normaliai absorbuojami, žarnos reguliariai juda, nejaučiamas joks skausmas, išmatos yra normalios konsistencijos, o pykinimas, vėmimas, viduriavimas, vidurių užkietėjimas bei pilvo pūtimas – reti svečiai.
Kas sąlygoja virškinimo fermentų trūkumą? Gydytoja L. Rapolienė pakartoja, kad tam įtakos turi netinkama mityba, pakitimai ir uždegimai virškinamajame trakte, nuolatinis stresas ar genetiniai polinkiai.
Svarbus veiksnys yra ir amžius: nuo 20-ųjų gyvenimo metų natūraliai organizmo išskiriamų virškinimo fermentų kiekis mažėja apie 10 proc. sulig kiekvienu nugyventu dešimtmečiu. Virškinimo fermentų trūkumas ne tik apsunkina virškinimą, bet ir gali lemti įvairaus maisto, pavyzdžiui, pieno produktų netoleravimą.
Apie papildomų virškinimo fermentų vartojimą L. Rapolienė pataria pagalvoti, jei kurį laiką jaučiamas sunkumo, nevirškinimo jausmas pavalgius, refliukso atvejais, kai neretai pučia pilvą, raugėjama, kietėjant viduriams ar viduriuojant, pasikeitus išmatoms. Fermentai gali būti naudingi ir nusilpus imuninei sistemai, turint alergijas, sergant skydliaukės ligomis, mainantis nuotaikoms, sutrikus miegui, jaučiant nuolatinį nuovargį, raumenų silpnumą ar sąnarių skausmą.
Augaliniai fermentai – pagalba jau skrandyje
Esminė virškinimo fermentų funkcija – pagreitinti tam tikrų cheminių junginių reakcijas, nuimti stresą (krūvį) nuo virškinimo liaukų. Kitaip tariant, suskaldyti dideles molekules į mažesnes jų formas tam, kad organizmui būtų lengviau jas pasisavinti, ir jis galėtų išgyventi, vystytis. Virškinimo fermentai – plati sąvoka. Jie būna gyvūninės kilmės, augaliniai ar grybeliniai, jie gali virškinti tik riebalus arba būti plataus veikimo. Jei dar nesergant rimtesnėmis kasos ligomis prireikia fermentų, gydytoja pataria rinktis plataus spektro augalinius fermentus, kurie skaido net tik baltymus, riebalus, angliavandenius, bet ir vaisiuose bei daržovėse esančią ląstelieną, krakmolą, taip pat pieno produktuose esančią laktozę. Itin daug augalinio maisto vartojantiems asmenims (vegetarams, veganams, žaliavalgiams) patariama papildomai vartoti ląstelieną skaidančius fermentus - celiulaze praturtintus fermentų kompleksus. Mat žmogaus kaip visavalgio gyvūno organizmas pats šio fermento apskritai negamina.
Anksčiau virškinimo sutrikimų gydymui dažniausiai buvo naudojami gyvūninės kilmės fermentai, išgaunami iš kiaulių kasų. Tokie fermentai veikia tik žarnyne, yra neatsparūs rūgščiai skrandžio terpei ir aukštesnei temperatūrai.
Šiandien vartotojams yra prieinamų fermentų preparatų, kurie yra augalinės kilmės. Būtent išgauti iš grybų fermentai yra itin gerai toleruojami, plačiai veikia, yra visiškai saugūs, padeda skaidyti daugiau maisto produktų ir mažina refliukso (rėmens) riziką. Svarbus grybelių kilmės fermentų privalumas – jie skaido baltymus, riebalus ir angliavandenius, įskaitant tokias sunkiai virškinamas maisto medžiagas, kaip laktozė, celiuliozė, pektinas. Skirtingai nuo gyvūninės kilmės preparatų, šių fermentų veikimas prasideda jau skrandyje.
Augaliniai (išgauti iš grybų) fermentai – visiškai natūralūs ir tinka nevartojantiems mėsos produktų. Juos vartoti patartina ir tiems, kurie dažnokai vartoja netinkamą (perdirbtą, riebų) maistą, laikosi dietų, nuolat persivalgo ar valgo nepakankamai, skubotai ir pan. Jei prireikia, naudoti fermentus gydytoja drąsina ir vyresnio amžiaus žmones ar tuos, kurie serga kepenų, kasos ar kitomis ligomis.
Šiuolaikiniai fermentų preparatai praturtinami ir natūraliomis augalinėmis medžiagomis, kurios gydo ir stiprina virškimo sistemą. Pavyzdžiui, paprastosios kiaulpienės ir geltonasis gencijonas gerina virškinimą ir veiksmingai mažina dujų išsiskyrimą žarnyne. Iš šių augalų išgautos vaistinės medžiagos, vartojamos kartu su virškinimo fermentais, sustiprina ir išplečia gydomąjį poveikį. Lietuvoje ir pasaulyje yra daug augalų, kurie gali pagelbėti sprendžiant su virškinimo traktu susijusias problemas, tik reikia atsakingai įvertinti, ką ir su kuo galima naudoti.
Žinoma, primena L. Rapolienė, augaliniai fermentai nėra atsakymas į visus klausimus, todėl jie neskirti vartoti visą gyvenimą. Tai tik priemonė organizmo funkcijų palaikymui, kol atsikratoma netinkamų mitybos įpročių ar kitokių nemalonių sveikatos būklių. Jei matote, kad organizmo virškinimo laikrodis sutriko ilgesniam laikui ar be papildomų priemonių negalite kokybiškai gyventi, būtina rasti laiko ateiti pas savo šeimos gydytoją ir rasti priežastis bei tinkamus sprendimus.
Po kepsnio – fermentai
Tačiau ką daryti tiems, kurie neįsivaizduoja vasaros be kasdienio ar bent kassavaitinio kepsnio ant žarijų?
L. Rapolienė sako, kad pirmiausia patartų nepiktnaudžiauti tokiais gardėsiais, kadangi kepta mėsa – didelis krūvis skrandžiui, neretai pasibaigiantis virškinimo sutrikimais, pilvo pūtimu ar skrandžio sustojimu ir kitais nemaloniais simptomais. Kepsnius geriausia vartoti itin saikingai, pasirinkti neriebią mėsą ir jokiais būdais nepersivalgyti.
„Suprantu, kad sunku visiškai atsisakyti neatsiejamu vasaros malonumu tapusių kepsnių, todėl verta bent jau pasinaudoti Ajurvedos patarimais marinuojant mėsą: naudoti virškinimą gerinančius imbierą, ciberžolę, kmynus, kalendrą, pankolį, kardamoną, vaistinę ožragę, cinamoną, rozmariną, šalaviją, raudonėlį“, – vardina medikė.
Šašlykams ar kepsniams dažniausiai naudojama kiauliena, pasak jos, yra riebi mėsa, kepama ji dažnai smarkiai apkepa ar net apanglėja, todėl verta po ranka turėti fermentų ir augalų derinį, kuris padės virškinimo sistemai susidoroti su tenkančiu krūviu. Kadangi sotus kepsnys Lietuvoje neretai dosniai užgeriamas alumi ar kitais alkoholiniais gėrimais, ko gydytoja griežtai nerekomenduoja, o renkantis fermentinius preparatus rekomenduojama paieškoti praturtintų kepenų funkciją atstatančiais augaliniais priedais.
Gydytoja L. Rapolienė: „Geras virškinimas užtikrina fizinę ir psichinę sveikatą“
@ Shutterstock
Vaikų mityba
8 varškės patiekalai vaikučiams Varškė, kaip ir kiti pieno produktai, labai naudinga ir reikalinga augančio vaiko organizmui, tačiau mažiausi šeimos nariai ne visada noriai ją valgo. Siūlome išbandyti bent vieną iš šių patiekalų – mažylis bus sužavėtas!
Top 5 pusryčių idėjos vaikams1 Kaip žinia, vaikams labai naudingas pienas ir jo produktai, todėl jų pagrindu galima išskirti tokius 5 geriausius pusryčius.
Vaiko nuo 1 iki 3 metų mityba5 Kuomet vaikui sueina vieneri metukai, ateina laikas užkąsti kitokio, suaugusiųjų, maisto. Žinoma, tai nereiškia, kad mažylis valgys viską, ką ir tu, tačiau jo meniu tampa daug platesnis. Reikia atkreipti dėmesį į tai, ar vaikelis jau moka kramtyti ir ryti kietą maistą.
Blogiausi pusryčiai vaikams: kuo juos pakeisti? Sveikuose vaikų pusryčiuose turėtų būti ląstelienos, baltymų ir sveikų riebalų, kurie suteiktų energijos. Valgydami netinkamą maistą, vaikai ne tik tampa vangūs, bet taip pat pradeda augti jų svoris, didėja įvairių ligų išsivystymo rizika. Šį kartą pakalbėsime apie tai, ko nederėtų duoti savo atžalai rytais ir kuo tai būtų galima pakeisti.
Kaip pamaitinti nevalgiuką: 10 idėjų tėveliams (foto) Jeigu vis dar sukate galvą, kaip sumaitinti vaikui naudingą, bet nemėgstamą maistą, pasisemkite idėjų čia!
Įvairus racionas – būtina sveikos vaikystės sąlyga Pirmieji treji vaiko gyvenimo metukai ir jų metu susiformuojantys mitybos įpročiai yra itin svarbūs tolimesniame jo gyvenime. Visgi, mažylių pratinimas prie naujų produktų – nemenkas iššūkis daugumai tėvų. Patarimų daug, tačiau suprasi, kokie sprendimai iš tiesų geriausi kiekvienam jų, nėra lengva. Apie tai, kodėl vaikai turi pažinti skirtingų vaisių ir daržovių skonius, pasakoja gydytojas vaikų, gastroenterologas dr. Vaidotas Urbonas.
Mitybos specialistė: „Neverskite vaiko valgyti!“ Vaikas, klykiantis ant žemės saldumynų skyriuje ir iš gėdos akių neturinti kur dėti mama — ne toks ir retas reiškinys. Atžala, vietoje šokoladuko prašanti morkytės, greičiausiai, ne vieno tėvo svajonė. „Kaip pasiekti, kad sveikas maistas vaikui atrodytų ir skanus? Tiesiog nepratinkite savo mažylio prie šokolado — juk paprasta!“ — teigia mitybos specialistė Jelena Tulčina.
4 kiaušinių pateikimo idėjos vaikučiams (video) Daug kalbama apie kiaušinių naudą, tačiau sumaitinti šį produktą vaikui pusryčiams nėra taip jau paprasta. Siūlome pasinaudoti 4 žaviomis pateikimo idėjomis – mažylis tikrai neatsispirs!
Vaikų dietologė: kaip nedaryti klaidų maitinant mažiausius šeimos narius? Kad atžala augtų sveika, o jos organizmas gautų visų reikalingų medžiagų, tinkama mažylių mityba yra labai svarbi. Dietologai pastebi, kad tėvai Lietuvoje pastaruoju metu skiria vis daugiau dėmesio savo mažamečių vaikų racionui, tačiau taip pat atkreipia dėmesį, kad kartais maitinant vaikus daroma klaidų.
Mitybos specialistė Jelena Tulčina: „Atsakingų tėvų darželių ir mokyklų virusai gąsdinti neturėtų“ Artėjantis darželių ir mokyklų sezonas ne vienai mamai kelia nerimą ir jaudulį. Būrys vaikų, pavojinguoju metų sezonu uždarytų vienoje patalpoje, dažnai reiškia tik viena – nesibaigiančius vizitus pas gydytojus, bemieges naktis prie karščiuojančio mažylio lovos ir kreivai į kelintą kartą imamą nedarbingumo lapelį žiūrintį vadovą.
Vasara dar nesibaigia: kaip maitinti vaikus, kad jiems nepritrūktų skysčių? Maži vaikai yra itin jautrūs aplinkos temperatūros pokyčiams, be to, daug lengviau nei suaugusieji netenka skysčių. Besibaigianti vasara žada atnešti išsiilgtų šiltų dienų, tačiau net ir kelios karštos dienos mažyliams, nesisaugant, gali sukelti saulės smūgį ar dehidrataciją, pasireiškiančius viduriavimu ar vėmimu. Tam, kad mažamečiai vaikai temperatūros šuolius išgyventų lengviau, svarbu jų organizmą aprūpinti pakankamu skysčių kiekiu ir tinkamu maistu.
Ar reikia nerimauti, jeigu vaikas nevalgo? Visi, kam yra tekę išlieti devynis prakaitus triūsiant prie viryklės, žino, kaip apmaudu, kai vaikai atsisako valgyti. Dar blogiau, kai maitinimas tampa tikra kova. Ką daryti?
Kaip formuojasi prasti mitybos įpročiai?4 Medikai skambina pavojaus varpais: pastebima, kad kasmet vaikų sveikata vis prastesnė ir prastesnė. Lėtinėmis ligomis serga maždaug 20 % krūtimi maitinamų mažylių ir 40 % mokyklinio amžiaus vaikų, o baigus mokyklą jau beveik kiekvieno žmogaus ligų sąraše yra didžiulė ir nelabai graži puokštė pačių įvairiausių negalavimų.
Mokinių pietūs skirtingose pasaulio šalyse (foto) Ar kada susimąstėte, ką valgo skirtingų pasaulio šalių mokinukai pietums? Valgyklų siūlomas asortimentas smarkiai skiriasi – tam didelę įtaką daro kultūra, klimatas ir kiti veiksniai. Pavyzdžiui, Italijoje ir Pietų Korėjoje valgoma daug daržovių ir žalumynų, prancūzai ne prieš paskanauti sūrio, o suomiai – suvalgyti lėkštę sriubos. Siūlome pasisemti idėjų!
Vaisiai mažylių mityboje4 Daugelis mamyčių nori palepinti savo vaikutį saldžiais vaisiais ir taip sustiprinti jo sveikatą. Kaip ir kada juos įtraukti į racioną?
Kaip paprastai ir greitai įkalbėti vaikus valgyti daugiau sveiko maisto (foto) Įkalbėti vaiką valgyti sveiką maistą – užduotis ne iš lengvųjų. O ir kam įkalbinėti... Padarykite taip, kad vaikas norėtų valgyti pats! Pateikiame keletą įdomių pavyzdžių.
Vaikelio primaitinimas: taisyklės, tvarkaraštis, sveiko maisto kūdikiams receptai Gimus mažyliui jam visiškai pakanka mamytės pieno, tačiau maždaug nuo 6 mėnesių amžiaus rekomenduojama pradėti vaikelio primaitinimą bei jį supažindinti su įvairesniu maistu - pirmiausiai, košėmis, o vėliau ir daržovėmis, vaisiais, gyvūninės kilmės produktais.
SOS! Vaikas atsisako valgyti!3 Vaikų mityba – tai klausimas, kuris neduoda ramybės didžiajai daugumai tėvelių. Vieni jaudinasi visiškai be reikalo, kitų baimės vis dėlto turi realų pagrindą. Rūpestis visiškai suprantamas – juk maistas yra vienas iš svarbiausių fiziologinių žmogaus poreikių.
7 pusryčių, kuriuos gali paruošti netgi vaikai, idėjos4 Virtuvėje yra viskas, kas taip patinka vaikams: skanus maistas, kulinariniai stebuklai ir daug erdvės kūrybai. Čia galima maišyti pačius įvairiausius produktus, juos kombinuoti ir sukryžiavus pirštus laukti, kas iš viso to išeis.
Kada vaikams reikalinga dieta?3 Tiesiog nuostabu ir neįtikėtina, kiek daug fermentų turi žmogaus organizmas. Tačiau jeigu pritrūksta nors vieno, laukia katastrofiškos pasekmės.
Naudingiausi produktai vaikų smegenims 2012 metų pabaigoje buvo sudarytas naudingiausių produktų, padedančių vystyti vaikų protinius gebėjimus, sąrašas. Štai kaip jis atrodo:
Smagios ir netikėtos idėjos vaikučių pusryčiams Pusryčiai – svarbiausias dienos valgis, tačiau daugelis mamų susiduria su problema: vaikas atsisako valgyti tai, kas būtina ir naudinga. Šios idėjos padės pamaitinti jūsų atžalą!
Kuo girdyti mažylį?8 Kaip ir kuo girdyti vaiką? Apie tai susimąsto ne tik mamytės, bet ir mažylių besilaukiančios nėštukės. Šį kartą pakalbėsime apie vandenens, sulčių ir arbatos gėrimo ypatumus, šių gėrimų vietą vaikučių mityboje.
Odė kiaušiniui4 Senovės Romoje buvo įprasta pradėti valgyti nuo kiaušinio. Praėjo daug amžių: keitėsi žmonių mitybos įpročiai, gyvenimo būdas, tačiau šiandien vis dažniau atsigręžiama į mūsų pirmtakų patirtį. Protėviai buvo teisūs. Kiaušinis – ypatingas ir labai vertingas produktas.
Ką daryti, jeigu vaikas nenori valgyti6 Tikriausiai ir tau kažkada teko atsidurti tokioje padėtyje, kai visai nenorėjai valgyti, o paslaugi mamytė arba močiutė tūpčiojo aplinkui ir visaip bandė įsiūlyti suvalgyti dar vieną šaukštelį, ir dar, ir dar...
Kuo maitinti vaikus, kad jie būtų sveiki? Vaiko sveikata jo tėveliams yra vienas iš pačių svarbiausių dalykų. Tačiau ji – ne prekė, kurią galima įsigyti artimiausioje vaistinėje, ir netgi ne žinios apie vaikiško organizmo ypatumus bei mažylio ligas.
Kaip suformuoti sveikos vaiko mitybos įpročius?3 Sveika vaikų mityba yra labai svarbus veiksnys jų vystymesi. Reikia pabrėžti, kad mažieji šeimos nariai maitinasi kitaip, kad jų poreikis gauti natūralių produktų ir maisto medžiagų (ypač tų, kurie būtini augimui ir vystymuisi) yra didesnis.
Kūrybingi patiekalai vaikams (foto)1 Nívea Salgado – viena iš daugelio mamyčių, iškeitusių karjerą į motinystės džiaugsmus. Jos teigimu, dukrelė, iš pradžių valgiusi viską, kas paduota, greitai tapo tikra išrankuole, atsisakančia visų vaisių, išskyrus obuolius. Nívea nepasidavė, ir šiandien jos mažylė noriai kerta ne tik vaisius, bet ir daržoves. Visa paslaptis – gražiai patiektas maistas. Dalinamės jos idėjomis!
Daržovės - ne tik maistas, bet ir vaistas Daržovės – tai ne tik skanus maistas, bet ir vaistai augančiam organizmui. Jose gausu įvairių skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralų. Jei laikysiesi sveikos mitybos piramidės principų, daržovės taps neatsiejama kasdienio raciono dalimi, todėl šį kartą norime išsamiau pakalbėti apie tai, kuo naudingos daržovės.
Kuo maitinti vaiką kelionėje?9 Ketinate atostogauti? Daug laiko praleisite kelyje? Tuomet pirmas dalykas, kuriuo turi pasirūpinti – tai sveika tavo mažylio mityba kelionės metu. Keliaujant automobiliu arba autobusu nereikėtų persivalgyti, nes nuolatinis kratymasis gali sukelti pykinimą. Ypatingai tai aktualu mažiesiems, kurie prie tokių sąlygų paprasčiausiai nėra pripratę.
Naudingi gėrimai vaikams1 Mamytėms rūpi viskas, kas vienaip ar kitaip susiję su jų vaikais: su kuo jie žaidžia, kiek miega, ką valgo ir ką geria... Apie paskutinį klausimą pakalbėsime plačiau – juk mėgstami gėrimai gali būti ne tik skanūs, bet ir naudingi.
Kodėl naudinga gaminti kartu su vaikais? Ką daryti, jei vaikas nenori maitintis sveikai ir susiraukia vos išvydęs daržoves? Atsakymą su šia problema susidūrusiems tėvams turi kompanijos „Nestlé“ mokslininkai.
6 produktai, kurių turėtų būti vaikų racione Tinkama mityba – būtina geros vaikų sveikatos ir normalaus jų smegenų vystymosi sąlyga. Vaikams reikalingi kaloringi produktai ir naudingieji riebalai (omenyje turimi tikrai ne pusfabrikačiai). Ką vertėtų įtraukti į savo atžalos meniu?
Druska vaikų mityboje7 Druska - įprastas prieskonis suaugusio žmogaus mityboje. Pripažinkime, jei ne ji – valgomas maistas tikrai nebūtų toks skanus. Tačiau jei kalbame apie vaikų mitybą, reikėtų žinoti keletą druskos vartojimo taisyklių.
Kodėl darželyje vaikas nevalgo?2 Vieni vaikučiai gali valgyti viską, ką tik jiems paduoda, kiti – beveik nieko nevalgo, na, o tretieji itin išrankūs, todėl valgo tik tai, ko patys nori. O ką daryti su tais, kurie namuose mėgaujasi mamos ruoštais patiekalais, o darželyje atsisako net paragauti? Kas kaltas?
Kiek cukraus suvalgo tavo vaikas?4 Vienas iš mėgstamiausių vaikų saldumynų – šokoladinis batonėlis. Standartinio, snikerso tipo batonėlyje yra tiek angliavandenių, kad prilygtų 7 cukraus kubeliams (maždaug 35 g cukraus). XL dydžio batonėlyje (o vaikai visada mamos prašo nupirkti „didelį“) yra 13 cukraus kubelių.
Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška
Reklama
Populiariausi straipsniai
Reklama
Populiariausi receptai
Naujausi komentarai
Norėčiau jus visus rekomenduoti patikimam ir nuoširdžiam privačios paskolos davėjui, kuris patvirtino mano paskolą vos per kelias valandas po daugybės nesėkmingų ba [...]
Trokštamiausios vestuvių dovanos
Prieš 1 sav.
Tokio vyro kaip tu pažinimas man teikia džiaugsmo ir tiek daug laimės, ačiū DR WALE, kad nušluostėte mano ašaras. dabar jaučiu daugiau pasitikėjimo savimi. Jei skai [...]
Kaip su buvusiu vyru išlikti gerais draugais
Prieš 2 sav.
Ačiū už viską, ką padarėte DR WALE, jūs amžinai esate geriausias žmogus žemėje. Džiaugiuosi galėdamas pasidalinti savo vardu ir gerais darbais, kuriuos padarei dėl [...]
Kaip su buvusiu vyru išlikti gerais draugais
Prieš 4 sav.
Morkos ir čiasnakas The best
Kaip kovoti su kirmėlytėmis?
Prieš 1 mėn.
Ar žinote, kad...
Jei vaikas apsinuodijo rūgštimi arba šarmais, jokiu būdu negalima dirbtinai jo vimdyti, nes šios medžiagos dar kartą nudegins gleivinę. Šiuo atveju reikia duoti išgerti 2 stiklines vandens.
Reklama
Junkis prie mūsų ir Facebook'e!
Rinktiniai straipsniai
Kūdikio grūdinimas
„Šiltnamio“ sąlygomis augantys vaikai dažniau serga, nes jų organizmas nepakankamai atsparus besikeičiančiam aplinkos...
Kaip auklėti dukrą: 10 patarimų
Kiekviena mama pati sprendžia, kaip reikėtų auklėti savo vaikus, tačiau kai kuriuos patarimus vis tiek tenka nuolat p...
Jogos pratimai netrukus gimdysiančioms nėščiosioms
Kiekviena vaikutį išnešiojusi moteris patvirtins, kad trečiasis nėštumo trimestras, o ypač paskutinės jo savaitės yra...
Prancūziškas vaikų auklėjimas: principai, pliusai ir minusai
Apsilankę mažylius auginančių prancūzų namuose nustebtumėte pamatę visiškai savarankiškai žaidžiančius vaikus, kurie ...
Reklama
Naudinga
Plaukų kaukės su kiaušiniu: savybės ir receptai
Ar žinojote, kad pačios naudingiausios ir geriausiai plaukus maitinančios kaukės tos, kurių sudėtyje yra kiaušinių tr...
Kitokie ledukų formelių panaudojimo būdai (foto)
Ar kada bandėte užšaldyti formelėse vandenį su gėlių žiedais? Tikriausiai ne – o be reikalo. Bet koks gėrimas, net ir...
Idėjos mažam vonios kambariui (foto)
Net patį mažiausią vonios kambariuką galima sutvarkyti taip, kad jis būtų jaukus ir funkcionalus. Tereikia parinkti t...
Virtuvės gudrybės tikroms šeimininkėms
Neretai maisto gaminimas virsta tikru pragaru: taškosi puodai, svyla keptuvės, bėga pienas... O kur dar ašaros pjaust...
Populiariausi straipsniai
- Vaikų bėrimas: ar reikia nerimauti?13
- Kaip atpažinti artėjantį gimdymą?10
- 9 patarimai norinčioms greičiau pastoti97
- Nemalonūs nėštumo simptomai23
- Kas vyksta gimdymo metu?78
- Kraujavimas nėštumo metu: ar reikia nerimauti?19
- Jeigu vaikui užkietėjo viduriai...10
- Nėštumo simptomai75
- Tėvai ir draugai apie Inetos Puzaraitės nėštumą...
- Patarimai, kaip greičiau pastoti26
Komentarai