Kodėl naudinga gaminti kartu su vaikais?

Ką daryti, jei vaikas nenori maitintis sveikai  ir susiraukia vos išvydęs daržoves? Atsakymą su šia problema susidūrusiems tėvams turi kompanijos „Nestlé“ mokslininkai.
 
„Nestlé“ tyrimų centras Lozanoje (Šveicarija), kuriame darbuojasi 250 mokslininkų, kasmet paskelbia apie 200 tyrimų mitybos, sveikatingumo, visuomenės sveikatos temomis. Neseniai jų atlikto tyrimo duomenys parodė, kad atžalų įtraukimas į maisto gaminimo procesą turi teigiamą poveikį mažųjų šeimos narių pasirinkimams.
 
Valgo daugiau ir sveikiau
 
Atlikto tyrimo metu buvo lyginama, ką valgyti renkasi vaikai, kurie patys tėvams padėjo ruošti maistą, ir tie, kurie to nedarė. Paaiškėjo, kad kartu su tėvais maistą gaminantys vaikai valgo kur kas daugiau daržovių nei tie, kurie virtuvėje kartu su gimdytojais nesisukioja.
 
„Mes nustatėme, kad vaikai, kurie buvo virtuvėje ir maistą gamino kartu su tėvais, valgė daugiau, be to, valgė žymiai didesnį kiekį daržovių. Rezultatai rodo, jog įtraukus vaikus į maisto ruošą, galima formuoti sveikos mitybos įpročius ir padidinti daržovių suvartojimą“, – sakė tyrimą atlikusiai mokslininkų komandai vadovavusi gydytoja dietologė Klazine van der Horst.
 
„Nestlé“ tyrime dalyvavo 47 tėvai su savo atžalomis nuo 6 iki 10 metų amžiaus. Tėvų buvo prašoma paruošti patiekalus iš įvairių maisto produktų, įskaitant vištieną, salotas, žiedinius kopūstus ir makaronus.
 
Pusė eksperimente dalyvavusių vaikų įsitraukė į valgio gaminimą, kita pusė galėjo tiesiog žaisti, kol jų mama ar tėtis ruošė pietus. Šio eksperimento rezultatai parodė, kad vaikai, ruošę maistą kartu su tėvais, valgė beveik 76 proc. daugiau salotų ir 27 proc. daugiau vištienos, taip pat suvartojo iki 25 proc. daugiau kalorijų.
 
Gydytoja dietologė Edita Gavelienė sako, kad tėvai turėtų atkreipti dėmesį į šio tyrimo rezultatus, nes vaikystėje užtikrinta tinkama mityba vaikui padės užaugti sveikam.
 
„Iš tiesų apie tinkamą mitybą reikia galvoti jau planuojant vaikelį. Tiek besilaukdami, tiek augindami vaiką abu tėvai turi mąstyti apie tai, ką valgo, ir tą gerą patirtį perduoti augančiam žmogui. Tinkama mityba yra viena iš geros sveikatos sudedamųjų dalių, todėl ji yra svarbi kiekviename gyvenimo tarpsnyje“, – kalbėjo gydytoja E. Gavelienė.
 
Pačių ruoštas maistas – skanesnis
 
„Nestlé“ mokslininkų atliktas tyrimas taip pat parodė, kad vaikai, padėję ruošti valgį, patyrė daugiau teigiamų emocijų ir pasididžiavimo savo darbu jausmą. Tai reiškia, kad gaminti kartu su vaikais naudinga ne tik dėl to, jog šitaip formuojama sveika mityba, bet ir dėl kartu praleidžiamo laiko. Darbuotis virtuvėje padedantys vaikai jaučiasi labiau nepriklausomi ir didžiuojasi savo nuveiktu darbu.
 
Mokslininkai taip pat atrado tiesioginį ryšį tarp maisto ruošos kartu su tėvais ir pavalgyti vaikų skiriamo laiko. Kartu maistą ruošiantys vaikai prie pietų stalo sėdi ilgiau, valgo daugiau ir patiria didesnį valgymo malonumą.
 
Ateityje „Nestlé“ mokslininkai ketina studijuoti tėvų ir vaikų bendro darbo virtuvėje ilgalaikį poveikį ir nustatyti, kaip tai formuoja maisto pasirinkimą ir valgymo įpročius ateityje.

Šaltinis: Balsas.lt

Komentarai

Vaikų mityba

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Kalbant apie vaikus Japonijoje nevartojami žodžiai "blogas" ir "negeras".

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai