Kokių vaisių ir uogų vengti nėštumo metu?

Nėštumas – ne liga, tad tikrai nėra būtinybės laikytis griežtų dietų, o ant visų mėgstamų produktų lipinti etikečių „draudžiama“, „negalima“ ar „kenksminga“. Vis dėlto atsargumas gėdos niekada nedaro, ir žinoti, ko patartina vengti šiuo svarbiu gyvenimo periodu, reikia.
 
Vasarą ir rudenį bepigu – vaisių ir uogų pasirinkimas didelis, tad papildyti vitaminų atsargas labai paprasta (nors iš tiesų pakenkti gali ir įprasti obuoliai ar kriaušės, jeigu šiuose vaisiuose per didelis nitratų ir pesticidų kiekis). Žiemą ir pavasarį kyla didesnė pagunda pasimėgauti šiltesnių kraštų skanėstais. Ką būtina žinoti?
 
Avietės. Pirmąjį nėštumo trimestrą aviečių valgyti nepatartina, nes tai gali išprovokuoti priešlaikinį gimdymą (ypač pavojinga tuo atveju, jei gydytojas pasakė, jog didelė persileidimo tikimybė). Tačiau prieš gimdymą jas valgyti netgi rekomenduotina.
 
Putino uogos. Pavasarį tai – tikras vitaminų lobynas. Geležies turi 5 kartus daugiau nei kiti vaisiai ir uogos, tačiau nėščiosioms reikia būti labai atsargioms. Putino uogų negalima vartoti pirmąjį trimestrą (pavojus toks pat, kaip ir vartojant avietes). Tačiau vėliau, jei gydytojas nenurodo kitaip, leidžiama 2–3 kartus per savaitę suvalgyti po saują uogų ar išgerti arbatos. Beje, pastaroji palengvins sąrėmius.
 
Ananasai. Šių vaisių geriau atsisakyti iki pat gimdymo. Esmė ta, kad ananasuose yra rūgšties, galinčios išprovokuoti persileidimą ar priešlaikinį gimdymą. Jeigu vis dėlto labai norisi, po pirmojo trimestro galima kartais išgerti truputėlį sulčių, tačiau būtina pasitarti su gydytoju.
 
Neprinokusios papajos. Neprinokusiose papajose yra medžiagos, stimuliuojančios gimdos raumenų susitraukimus, todėl nėštumo metu šių vaisių taip pat reikėtų vengti. Tačiau gerai prinokusios papajos bus netgi naudingos – jos padeda kovoti su rėmeniu ir vidurių užkietėjimu, suaktyvina žarnyno peristaltiką. Piktnaudžiauti, suprantama, taip pat nereikia, kad neišprovokuotumėte alergijos.
 
Vynuogės. Suvalgius per daug vynuogių, kai kuriais atvejais gali pakilti kūno temperatūra. Paprastai tai nebūna pavojinga, tačiau nėštumo periodu toks „šalutinis poveikis“ gali turėti neigiamą įtaką mažylio būklei.
 
Citrusiniai vaisiai. Gali sukelti alergiją tiek nėštukei, tiek jos vaikučiui ateityje.
 
Konservuoti vaisiai ir daržovės iš valgiaraščio turėtų būti išbraukti dėl didelės kai kurių medžiagų koncentracijos. Prieskoniai ir actas nėštumo metu ypač pavojingi būsimosios mamytės organizmui.
 
Ir pabaigai. Per daug nesižavėkite labai gražiai atrodančiais vaisiais: paprastai jie taip atrodo pasitelkus į pagalbą įvairią „chemiją“ – pavyzdžiui, butanu apdorojami vaisiai ir daržovės tam, kad ilgiau negestų.

Komentarai

Sveika gyvensena

Nerandi straipsnio? Pasinaudok paieška

Reklama

Populiariausi straipsniai

Reklama

Populiariausi receptai

Naujausi komentarai

Ar žinote, kad...

Vienos dienos kūdikio gebėjimas suspausti kumštį yra daug stipresnis, nei mėnesio laiko kūdikio.

Reklama

Junkis prie mūsų ir Facebook'e!

Rinktiniai straipsniai

Reklama

Naudinga

Populiariausi straipsniai