Vaiko mityba – individualus dalykas. Daug kas priklauso nuo bendros sveikatos būklės ir įpročių, tačiau yra keletas bendrų taisyklių. Apie tai ir pakalbėsime.
Tarp maitinimų nereikia siūlyti vaikams sausainių, bandelių, saldžių konditerinių gaminių – tai sutrikdo virškinimo proceso ritmą, mažina apetitą, vadinasi, daroma neigiama įtaka dienos režimui ir mažylio aktyvumui. Nereikėtų duoti ir saldžių vaisių sulčių.
Atsigerti tarp maitinimų tiks šviežias virintas ir iki kambario temperatūros atvėsintas vanduo arba silpna juodoji arbata be cukraus su gabalėliu citrinos arba šaukšteliu jos sulčių – tai puikiai malšina troškulį. Nerekomenduojama girdyti gazuotais gėrimais.
Vaiko meniu turi būti įvairus, nesikartoti nei tą pačią dieną, nei tą pačią savaitę. Reikia atkreipti dėmesį į tai, kad tokio amžiaus mažyliai tampa pastabesni ir išrankesni maistui, todėl labai svarbu, kaip jis atrodo. Tenka pasistengti, puošti patiekalus, stalą.
Mažyliai atsisakys neįvairaus, atmestinai pagaminto ir neskanaus maisto, arba valgys jį be didelio noro. Tokie patiekalai atims apetitą, o vizualiai patrauklūs jį stimuliuos, tad virškinimas ir naudingųjų medžiagų įsisavinimas bus geresnis.
Toliau pateikiame kasdienio meniu pavyzdį, atsižvelgiant į paros riebalų, baltymų ir angliavandenių poreikį. Tai nėra tiksli instrukcija (kaip kad būna laikantis dietos), o tik rekomendacija.
Vaikų nuo 1 iki 1,5 metų meniu pavyzdys
Pusryčiai:
- Bet kokia košė (200 g), makaronai su pienu ir omletas (150/50) arba bulvių košė su žuvies paštetu (150/50);
- Netikra kava (inka) arba arbata su pienu ir cukrumi (150 g);
- Kvietinė duona su sviestu ir sūriu (15/5/5).
Pietūs:
- Vegetariška/mėsiška daržovių sriuba arba trinta daržovių sriuba su mėsos sultiniu;
- Mėsos tyrelė, malta mėsa, mėsos arba žuvies suflė (100 g), kukuliai su daržovių garnyru (50/100);
- Sultys, vaisių gėrimas arba erškėtuogių arbata (100 ml);
- Kvietinė ir ruginė duona (10/10);
- Netikra kava.
Pavakariai:
- Kefyras (150 g);
- Džiūvėsėliai, sausainiai arba bandelė (15 g);
- Obuolys arba kiti vaisiai (35 g).
Vakarienė:
- Daržovių tyrelė, bulvių apkepas arba grikių košė su pienu (120 g);
- Varškė su pienu arba kefyru (40/20);
- Kvietinė duona (15 g);
- Kefyro papildomai (100 ml).
Vaikų nuo 1,5 iki 3 metų meniu pavyzdys
Komentarai (31)
jaikas