Tu neabejotinai žinai, kad nėštumo metu būtina subalansuota mityba, kurioje būtų tinkamas kalorijų, vitaminų ir mikroelementų kiekis. Dažniausiai visų šių elementų gauname iš skirtingų produktų: mėsos, žuvies, grūdų, daržovių, vaisių ir t.t. O ką gi daryti toms moterims, kurios prieš nėštumą maitinosi tik vegetarišku maistu? Ar dėl vaikelio gėrovės būtina pradėti valgyti mėsą? O gal vegetarizmas ir nėštumas yra pilnai suderinami dalykai?
Vegetarizmo rūšys
Nors dažnai vegeratizmą suvokiame tik kaip mėsos atsisakymą, iš tiesų vegetarizmas gali būti skirtingų rūšių: veganizmas, makrobiotinis vegetarizmas, laktovegetarizimas, ovolaktovegitarizmas.
- Veganizmas – tai griežta mitybos forma, kurios metu valgomas tik augalinis maistas, o gyvulinės kilmės produktų (mėsos, paukštienos, kiaušinių, pieno...) visiškai atsisakoma. Kai kurie veganai atsisako net ir tokių produktų kaip medus, nes medų pagamina bitės. Įprastai veganai valgo ankštinių, grūdinių kultūrų produktus, riešutus, vaisius, daržoves, uogas.
- Makrobiotinis vegetarizmas – tai tas pats veganizmas, tačiau į kasdienį racioną gali būti įtraukta žuvis ir vėžiagyviai.
- Laktovegetarzimas – tai mitybos forma, kurios metu leidžiama vartoti pieno ir sūrio produktus.
- Ovolaktovegitarizmas – nevalgoma mėsa, tačiau galimas pienas ir kiaušiniai.
Dauguma mokslininkų ir gydytojų teigia, kad nėštumo metu vegetarizmas nėra labai gera mitybos forma, nes nėštumo periodu moteriai būtinos amino rūgštys, kurias pasisavinti galima iš gyvulinės kilmės produktų. Tiesa, gydytojai nebūtinai rekomenduoja valgyti mėsą. Užtektų į kasdienę mitybą įtraukti pieno produktus, žuvį ir kiaušinius. Taigi, jei vegetarzimas apsiriboja tik mėsos atsisakymu, nieko baisaus neturėtų nutikti.
Komentarai (3)